Cele mai bune surse de vitamina D

Vitamina D este o vitamina esentiala pentru constitutia oaselor si pentru dezvoltarea lor, dar si pentru sanatatea lor. Este cea care participa la absorbtia calciului si a fosforului, de care vem nevoie pentru dinti si pentru oase.

Dar studiile incep sa demonstreze ca vitamina D are numeroase alte beneficii pentru sanatate, mai ales cele in legatura cu imunitatea, cancerul, maladiile cardiovasculare sau diabetul.

Este deci foarte important sa consumi vitamina D de-a lungul integului an, pentru ca organismul tau sa fie in cea mai buna stare de santate. Iata deci care sunt cele mai bune surse de vitamina D care te vor ajuta sa faci asta.

Lumina soarelui. Corpul uman poate sa sintetizeze in mod natural vitamina D in timpul expunerii la soare. Trebuie deci sa te expui la soare macar de 2 ori pe saptamana, intre 5 si 30 de minute. Din pacate, insa, anumiti factori ne impedica sa facem asta. Aici intra o altitudine mult prea ridicata, lunile de iarna cand soarele este mai rar sus pe cer, o varsta inaintata si altele.

Suplimentele de vitamina D. Majoritatea multivitaminelor contin si vitamina D. Dar sunt si suplimente care contin doar vitamina D. Suplimentele sunt recomandate adultilor de peste 50 de ani si copiilor care sunt alaptati partial sau exclusiv.

Somonul. Daca esti in cautarea unor alimente cu un continut ridicat de vitamina D, somonul se afla pe primul loc. Somonul este un peste gras si cum vitamina D, este o vitamina liposplubila, numai bine.

Heringul. Acest peste mic este o alta sursa foarte buna de vitamina D. Poate sa fie consumat crud, in conserva, marinat, afumat si are o multime de nutrienti precum omega 3, acizi grasi polinesaturati si proteine.

Sardinele. Daca vrei sa consumi ceva sarat si sa beneficiezi in acelasi timp de cea mai buna doza de vitamina D, alege sardinele. Sardinele furnizeaza cea mai buna doza de vitamina D, dar si de vitamina B12, calciu si fier.

Galbenusul de ou. Nu consuma doar albusul de ou, deoarece in galbenus se afla o multime de nutrienti benefici. Majoritatea proteinelor se afla in albus, dar vitaminele si mineralele se afla in galbenus.

Ciupercile. Ciupercile sunt foarte benefice deoarece sunt singura sursa de proteine vegetale. La fel ca si oamenii, ciupercile pot sintetiza vitamina D stand la soare.

Ficatul de vita. Contine o multime de nutrienti excelenti, precum vitamina A, fier si proteine si este o sursa buna de vitamina D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *